Valin

Denna aminosyra är essentiell och ingår i gruppen BCAA tillsammans med leucin och isoleucin. De tre grenade aminsyrorna utgör cirka 70 procent av de aminosyror som finns i kroppens proteiner. Valin är därför viktig för att upprätthålla strukturell och funktionell integritet hos människor. Kompletterande valin bör alltid kombineras med isoleucin och leucin i formeln 2/1/2 det vill säga 2 mg valin, 1 mg isoleucin, 2 mg leucin. I de flesta kosttillskott med aminosyror är denna fördelning korrekt men för att vara på den säkra sidan kan det vara smart att kolla innehållsförteckningen.

Källor till valin

Som övriga aminosyror så hittar du denna BCAA aminosyra i mejeriprodukter, kött, spannmål, svamp, soja och jordnötter innehåller stor mängd valin. Till exempel jordnötter innehåller 3500 mg per deciliter.

Fördelar med valin

Denna aminosyra behövs för muskelmetabolismen, reparera vävnad och upprätthållandet av en god kvävebalans i kroppen. Valin finns i höga koncentrationer i muskelvävnaden. Valin kan vara till hjälp vid behandling av leversjukdom samt problem med gallblåsan. Den är även bra för att korrigera den svåra aminosyrabrist som kan orsakas av narkotikamissbruk, vid ett sådant missbruk blir många aminosyror bristfälliga och valin är en av dessa. Valin har stimulerande effekt och behövs för muskelmetabolism, reaparation och tillväxt av vävnad och upprätthålla en kvävebalans i kroppen.

Bristsymptom av valin

Vid brist av någon av de grenade aminosyrorna kan man få lönnsirap sjukdomen (MSUD) Namnet kommer från att urinet luktar lönnsirap när små barn får den sjukdomen. En brist kan påverka myelin täckningen av nerverna. Ett tips är att köpa ett BCAA kosttillskott, du finner de bästa produkterna i vår topplista.

Symtom på höga intag

Mycket höga halter av valin kan orsaka symtom som en krypande känsla på huden samt hallucinationer. Som vanligt bör personer med njur eller leversjukdomar vara försiktiga med att konsumera höga doser aminosyror utan att rådfråga läkare innan.

Dagsbehovet

Vuxna 15 mg, barn 25 mg och spädbarn 89 mg.

Första sidan