Trypofan

Detta är en essentiell aminosyra. Idag är tryptofan erkänd som den grundläggande byggstenen för många livgivande biomolekyler såsom enzymer, strukturella proteiner, serotonin, melatonin, och signalsubstanser.tryptofan Serotonin är ansvarig för massor av olika fysiologiska funktioner som affektiva störningar, smärtupplevelse, sömn, temperatur och blodtryck. Denna aminosyra har erkänts som en möjlig medlare i centrala trötthet.

Tryptofan kan erhållas från vegetabiliska eller animaliska källor och används flitigt i alternativ medicin för att behandla sömnlöshet, ångest, depression, och även PMS. Dessutom är denna aminosyra som används för rökavvänjning och för andra förhållanden. Det är känt över hela världen för att lindra smärre PMS, för att öka avslappning, sömn och för lugnande av nerver och ångest.

Källor till Tryptofan

Särskilt rikligt i choklad, havre, bana, torskade dadlar, mjölk, ost, kött, fisk, kalkon och jordnötter.

Fördelar

Fördelar med denna aminosyra är bland annat att den kan behandla klimakteriebesvär, depressiva tillstånd samt att den kan lindra symptomen av restless leg syndrome. Dessutom hjälper den att kontrollera hyperaktivitet hos barn och lindrar stress. Denna aminosyra är också känt för att vara inblandade i kroppens reglering av sömn, höjda tryptofan nivåer kan hjälpa dig normalisera sömnmönster. De finns forskning som också påpekar att personer som lider av migrän bör reglera sina nivåer av tryptofan.

Bristsympton av tryptofan

Som en essentiell aminosyra kan brist på tryptofan betyda proteinbrist som resulterar i viktminskning och försämrad tillväxt hos barn. Brist på tryptofan kan orsaka symtom från depression, PMS, ångest, alkoholism, sömnlöshet och våldsamhet.

Symtom på högt intag

Högt intag av tryptofan från mat är inte känt för att orsaka symtom på toxicitet. Dessutom har tryptofan givits terapeutiskt som ett receptbelagt läkemedel eller kosttillskott, i doser som överstiger fem gram per dag utan rapport om biverkningar.

Dagsbehovet

0 till 2 år = 17mg / kg

2 till 10 år = 12,5 mg / kg

10 till 18 år = 3,3 mg / kg

Vuxna = 3,5 mg / kg

Första sidan