Treonin

Denna essentiella aminosyra är en föregångare till isoleucin. Treonin återfinns till stor del i det centrala nervsystemet och kan verkligen vara till hjälp vid behandling av olika typer av depression. Treonin utgör elastin, kollagen och emaljprotein. Den främjar även en väl fungerande fettmetabolism i levern. Treonin är användbar vid stabiliseringen av blodsocker eftersom den omvandlas till glukos i levern genom processen för glukoneogenes.

Treonin fungerar på följande sätt; den kombinerar med asparaginsyra och metionin för att gemensamt hjälpa levern smälta fett och fettsyror. Denna process bidrar till att minska ansamling av fett i levern, som annars skulle påverka leverfunktionen. Treonin kräver vitamin B-6, magnesium och niacin för dess optimala utnyttjande och metabolism i kroppen.

Slutligen är treonin känd för medhjälp till mag och tarmkanalen för att det ska fungera smidigare, liksom för att hjälpa till i ämnesomsättningen och assimilering.

Källor till Treonin

Livsmedel innehålland hög proteinvärde, några exempel är jordnötter (2000 mg på deciliter), sesamfrön (1500 mg per dl), linser (1750 mg per dl).

Fördelar

– Nödvändig för bildande av tandemaljen

– Användbar vid stabilisering av blodsocker

– Hjälper till i bildandet av kollagen och elastin i huden

– Hjälper återhämtning från skada

Bristsympton av treonin

– Brist kan leda till irritation och en allmänt svår personlighet.

Dagsbehovet

Terapeutiska doser av treonin varierar från 300 till 1200 mg per dag. Dessa doser rekommenderas för att fylla bristen i kosten.

Första sidan