Serin

Serin är en icke-essentiell aminosyra, vilket innebär att den är tillverkad av andra aminosyror i levern, den behövs alltså inte erhållas direkt via maten.

Den huvudsakliga användningen av aminosyran i den mänskliga kroppen är att bistå i funktionen av det centrala nervsystemet samt vid en hjärnoperation. Den är närvarande i de myelinskidor som täcker nerverna som är lokaliserade i hjärnan. Utan tillräckligt med serin blir dessa tunna eller försvinner helt, vilket leder till en oförmåga för nerverna att sända meddelanden till andra delar av kroppen.

Denna aminosyra hjälper också till i produktionen av antikroppar och immunoglobulin, som båda är viktiga för ett friskt immunsystem. Dessutom krävs serin för att skapa tryptofan, som i sin tur används för att göra serotonin. Serotonin används av hjärnan för att reglera humör, depression och ångest som är kopplade till en brist på antingen serotonin eller tryptofan i kroppen.

Den stimulerar syntesen av glukos (blodsocker) i levern. Av denna anledning kommer proteinrika livsmedel innehållande serin att hjälpa stabilisera kroppen mot svängningar i blodsockernivån efter en måltid. Serin är känt för att vara en föregångare till cystein, tillsammans med metionin. Det är också föregångaren till glycin. Serin fungerar tillsammans med alanin och glycin för att hjälpa till att stabilisera blodsockret.

Källor till serin

Kött, jordnötter och mejeriprodukter är bra val för den här aminosyran.

Fördelar

Hjälper metabolismen av fett, vävnadstillväxt och immunsystemet. Alla aminosyror är viktiga för en fullt fungerande kropp, och denna är inget undantag.