Metionin

Metionin som är en de essentiell aminosyrorna är egentligen en leverantör av svavel och några andra föreningar som vår kropp behöver för normal metabolism och tillväxt. Svavel är en nyckelfaktor och mycket viktigt för vårt liv.metionin Om du saknar ett tillräckligt intag av svavel kommer din kropp inte att kunna producera och utnyttja vissa antioxidanter. Därför är metionin en mycket värdefull aminosyra som ger många fördelar för din kropp.

Metionin är en svavelhaltig essentiell aminosyra som isolerades för första gången 1922 från kasein och tillhör en grupp av substanser som kallas lipotropa.

Källor till metionin

Kött, fisk, bönor, ägg, vitlök, linser, yoghurt och frön är bra källor till metionin.

Fördelar

Metionin används för behandling av endometrios, ett tillstånd där fläckar av livmoderslemhinnans vävnad växer utanför livmodern. Den hjälper även till med nedbrytningen av fett och förhindrar uppbyggnad av fett i artärerna. Metionin hjälper även matsmältningssystemet och att avlägsna tungmetaller från kroppen eftersom den kan omvandlas till cystein, som är en förgångare till gluthione, vilket är av stor vikt vid avgiftning av levern.

Aminosyran bidrar till att behålla en frisk hudton, friskt hår och starka naglar. Metionin hjälper till lindra blödningar, kramper, smärta och andra komplikationer av endometrios.

Den är också en av tre aminosyror som behövs av kroppen för att tillverka kreatin monohydrat, en förening nödvändig för energiproduktion och muskeluppbyggnad.

Bristsymptom

Svår brist kan leda till demens medan mindre brister kan vara långsam tillväxt, svaghet och hudskador.

Symtom på högt intag

Det har föreslagits i djurförsök att ett högt intag av metionin tillsammans med B-vitaminbrist kan öka risken för åderförkalkning med ökande nivåer av kolesterol och en förening som kallas homocystein.

När det behövs mer

Personer med leverproblem, pankreatit, hiv/aids samt Parkinsons sjukdom kräver stora mängder metionin i sin kost. Kvinnor på p-piller kan också dra nytta av denna aminosyra eftersom den främjar utsöndringen av östrogen.

Dagsbehovet

Den dagliga dosen för de flesta är ca 12 mg per kroppkilo och dag.

Första sidan