Leucin

Detta är en en högst essentiell aminosyra som ingår i “muskelbyggargruppen” BCAA. Leucin isolerades från en ost år 1819 och från muskler ett år senare, 1820.leucin Aminosyran leucin är uppkallad efter det grekiska ordet leukos som betyder “vit” uppenbarligen därför att då reningen av ett ämne från naturen till ett vitt kristalltillstånd ansågs anmärningsvärt.

Aminosyran är väsentlig och används i produktionen av steroler eller fett-liknande ämnen (mest kända är kolesterol) i levern, fettvävnad och muskler vävnader. Den är sju gånger mer aktiv i muskel-och fettvävnad än i levern. Bodybuilders och andra idrottare använder denna aminosyra för att främja muskelåterhämtningen.

Leucin är en viktig del av buffertproteinerna ferritin, och astacin. Ferritin är ett slags protein som finns i celler som binder järn och frigör den på ett begränsat sätt. Det kallas en buffert protein eftersom det skyddar kroppen när det är brist på järn eller när den har nått hög järn toxicitet.

Leucin har på senare tid vara mer effektiv än man tidigare trott. Därför innehåller många BCAA nu 8:1:1 av leucin, valin och isoleucin.
Toggle
  • Leucin är väldigt viktig om du vill bygga muskler.
  • Nya studier har visat att den är viktigare än man trodde förut.
  • BCAA blandning har gjorts om till 8 delar med leucin istället för 2.

Proteinkällor som innehåller leucin

Aminosyran finns i alla livsmedel som innehåller protein, som bl.a brunt ris, bönor, nötter och fullkornsvete.

Fördelar med leucin

Leucin hjälper till med regleringen av blodsockerhalten, tillväxt och reparation av muskelvävnad (ben, hud och muskler), tillväxthormon produktion, sårläkning samt reglering på energiområdet. Det kan hjälpa till att förhindra nedbrytning av musklerproteiner som ibland kan uppsåt av trauman eller svår stress.

Leucin har anabola effekter, dels genom att förhindra nedbrytningen av muskelproteiner samt att stimulera proteinsytesen.

Tillsammans med två andra aminosyror (isoleucin och valin) hjälper leucin vid hepatisk encefalopati, som är en form av leverskada hos alkoholister. Leucin kan även hjälpa att förebygga muskelförtvining i denna sjukdom.

Leucin tycks vara den viktigaste aminosyran av de grenade aminosyrorna (BCAA) eftersom den kan påverka anabola homoner.

Bristsymptom

BCAA aminosyror

Detta är en produkt som innehåller 8 delar leucin. 8-1-1.

Brist på detta näringsämne är mycket sällsynt, eftersom den är närvarande i alla proteinlivsmedel. Om den mot förmodan skulle bli en bristvara kan symptomen vara yrsel, trötthet, huvudvärk, att du blir lättirriterad och så vidare. Tränar du väldigt hårt på gymmet kan det behövas fyllas på i form av ett BCAA tillskott.

Symtom på högt intag

Inga tecken på toxicitet har varit känt. Ett väldigt högt intag kan dock öka mängden ammonik i kroppen.

Dagsbehovet

Den dagliga dosen är ca 16 mg per kilo kroppsvikt/dag. Vilket är ungefär 1120 mg för en person som väger 70 kilo.

Mer information

Det är ett perfekt kosttillskott som bevisat i ett experiment med laboratorieråttor som visade att det försenade försämringen av muskelvävnad genom att avsevärt öka produktionen av muskel proteiner. På grund av dessa egenskaper rekommenderas Leucin som kosttillskott för idrottare för att öka styrka, kraft och uthållighet. Denna egenskap av leucin gör det till ett perfekt komplement för dem som återhämtar sig från större operation eller i fall där det finns svår muskelsmärta och allvarliga skador.

Leucin är också perfekt för dig som vill gå ner i vikt. Det har förmågan att lösa upp visceralt fett, den typ av fett som finns i det djupaste lagret av huden som inte svarar på vanliga metoder av fettförbränning.

En hög nivå av leucin kan leda till “Maple Syrup Urine Disease” (MSUD) som är en sjukdom som orsakas av brist på grenkedjiga aminosyror(BCAA) vilket leder till ackumulering i blod och urin av proteinerna leucin, isoleucin och valin och deras giftiga biprodukter. Ett spädbarn som lider av MSUD har en doftande urin ungefär som lönnsirap, därav namnet på sjukdomen.

leucin 1

Första sidan

 

Läs mer här > Leucin wikipedia