Aminosyrorna som gör sig själv

sjukdomSom du säkert redan läst så är aminosyror uppdelade i essentiella och “icke essentiella”. Dom essentiella som inkluderar histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, tryptofan, treonin och valin – dessa måste vi få i oss via kost eller kosttillskott, dom kan inte kroppen producera själv. Dom övriga är “självgörande” och kroppen kan producera aminosyrorna av sig själv, exempel på dessa är alanin, asparagin,  och glutaminsyra. Det brukar även nämnas en tredje grupp som tillhör de “icke essentiella” även kallade villkorande aminosyror som bara blir nödvändigt vid sjukdom eller av en väldigt stressig livsstil (eller mycket styrketräning?). Dessa är arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornitin, prolin och serin.

På den här sidan aminosyrorna.nu har vi fokuserat på aminosyror för träning. Men du ska självklart kunna läsa om alla aminosyror på den här sidan, men inte lika utförligt som “dom viktigaste”. Kämpar du för att bygga muskler är BCAA det bästa valet, äter du sen en hälsosam och varierad kost har du kommit långt men kan behöva ett eller flera extra tillskott om du tar din träning på största allvar och vill maximera resultaten. I första hand fyller du på med de essentiella för att i extremfall även fylla på de oväsentliga aminosyrorna.

Bäst utbud på enskilda aminosyror!

Aminosyror är molekylära strukturer som samverkar för att bygga proteiner i kroppen, av avgörande betydelse för dess rätta funktion. Icke- essentiella aminosyror är de som kan syntetiseras av kroppen och skiljer sig från essentiella aminosyror som erhålls från livsmedel. Även för uttrycket “oväsentliga” bör du inte dra slutsatsen att dessa aminosyror är mindre viktigt. Kroppen är helt enkelt kapabel att skapa dem på egen hand, därför är det inte nödvändigt att få i sig dem från en extern källa (som livsmedel). Dessa icke-essentiella aminosyror tjäna många funktioner för att skapa optimal hälsa.

Alanin

Under träning bryter muskelvävnad ner och gifter frigörs. Alanin arbetar för att ta bort dessa gifter så att levern kan metabolisera dem och eliminera dem från kroppen. Alanin kan också bidra till att hålla kolesterolet i schack.

Asparagin

Ett krav i aminosyratransformation, hjälper asparagin nervsystemet behålla sin jämvikt. Den fungerar också som en detoxifier i systemet och reglerar ämnesomsättningen .

Asparaginsyra

Liknar asparagin, hjälper asparaginsyra att höja metaboliska nivåer. På grund av dess effekt på cellulär energi är det ibland vanligt och används för att bekämpa trötthet och depression. Asparaginsyra fungerar också som en synthesizer för andra aminosyror.

Cystein

Liksom alanin fungerar cystein som en detoxifier (avgiftare) i kroppen, men även som en antioxidant som bekämpar fria radikaler. Det stärker också magslemhinnan och är viktig för friskt hår, hud och naglar.

Cystin

Tillverkad från bildandet av två cy-molekyler, och därför betraktas som en mer stabil aminosyra, fungerar cystin också som en kraftfull antioxidant och hjälper till att bilda starka bindväv. Cystin är en av de aminosyror som är ansvariga för skapandet av glutation, en viktig leverdetoxifier och har använts i utvärtes behandlingar för att bibehålla ungdomlig hy.

Glutamin

Också som hjälpmedel vid produktionen av glutation så är glutamin den mest förekommande aminosyran i blodomloppet. Korrekt hjärnfunktion och matsmältningen kräver glutamin som bildar immunförsvaret. Studier har också visat glutamin möjligen kan hjälpa till att dämpa hunger.

Glutation

Består av cystin, glutamin och glycin. Glutation är en aminosyra som finns inom alla celler och påverkar praktiskt taget alla system i kroppen. Den har anti-åldrande egenskaper, förbättrar hjärnans funktion och skyddar cellerna från oxidativ stress. Glutation kan också sänka blodtrycket, förbättra spermier hos män och hjälpa till vid behandling av vissa typer av cancer.

Glycin

En glucogenic aminosyra, levererar glycin välgörande glukos som kroppen behöver för energi. Det är viktigt för korrekt celltillväxt och funktion och är också avgörande för matsmältning. Glycin utgör en stor del av kollagen som hjälper huden att behålla sin elasticitet och läkande egenskaper.

Histidin

Viktigt i produktionen av röda och vita blodkroppar, hjälper histidin att reparera kroppsvävnad. Histimine produceras av histidin under en allergisk reaktion och är även ansvarig för sexuell upphetsning. Liksom många andra aminosyror är histidin också en detoxifier.

Prolin

För att kroppen ska skapa nya, friska celler, producerar den prolin. Denna aminosyra hjälper till förnyelse av huden och hjälper till att minska hängande och rynkor. Också en förespråkare av kollagen och brosk, hjälper prolin hålla musklerna och lederna böjliga.

Serin

Också härledd från glycin. Serin är avgörande för hjärnans funktion, särskilt de kemikalier som bestämmer humör och mental stabilitet. Serin finns i alla cellmembran, även som stöd i muskelformation och immunförsvar.

Taurin

Liksom glutamin är taurin en fri aminosyra som färdas genom blodomloppet och är också en detoxifier och ger stöd till matsmältningen. Det har också visat sig förbättra hjärnans funktion och prestationsförmågan .

Treonin

Ett protein balansaxel i kroppen så hjälper treonin att bilda tandemaljen, stabilisera blodsockernivåer och assist i friska leverfunktion. Den fungerar också som en kraftbegränsare och hjälper huden hålla sig frisk.

Källor till icke- essentiella aminosyror

Även om dessa icke-essentiella aminosyror är lätt tillgängliga i en frisk människokropp, kan de också finnas i hela livsmedel som nötter, spannmål, kött, frukt och grönsaker, eller kan köpas som kosttillskott men då bör det finnas en brist.