Histidin

Histidin är en essentiell aminosyra som upptäcktes redan 1896 av Albrecht Kossel och Sven Hedin, samtidigt men oberoende. Histidin brukar kallas en semi-essentiell aminosyra som vuxna normalt kan producera en tillräcklig mängd av, men inte barn. histidinDenna aminosyra är också känd för att vara en prekursor av histamin – en förening som frigörs av immunsystemets celler i en allergisk reaktion. Idag Histidin allmänt erkänd som en essentiell aminosyra som inte kan bildas av andra näringsämnen och bör därför vara i kosten för att låta kroppen få det. Din kropp behöver mest Histidin för att reglera och utnyttja essentiella spårämnen som järn, koppar, molybden, zink och mangan.

Källor till histidin

Viktiga källor till den här aminosyran är som för många andra aminosyror bl.a mejeriprodukter, kött, fågel, fisk och ris, vete och råg.

Fördelar

Histidin behövs för tillväxt och för reparation av vävnaden samt för att upprätthålla de myelinskidor som fungerar som skydd för nervceller. Det behövs också för syntesen av både röda och vita blodkroppar. Hjälper även till att skydda kroppen mot skador orsakade av strålning och hjälper till att avlägsna tungmetaller. I magen är histidin användbart för att producera magsaft och personer som har brist av magsaft eller har matsmältningsproblem kan behöva histidin som ett kosttillskott. Histidin används också för sexuell upphetsning, funktion och njutning. Det är histaminer som reglerar utlösningar och orgasmer. Män som lider av för tidig utlösning visar ofta på för hög halt av histaminer, de kan ta hjälp av en aminosyra (metionin) som motverkar bildandet av histamin från histidin.

 

 

Symtom på högt intag

Det finns inga rapporterade biverkningar med histidin, men allt för höga halter kan leda till stress och psykiska sjukdomar som till exempel ångest. Personer med schizofreni har visat höga halter av denna aminosyra.

Dagsbehovet

Den dagliga doseringen rekommenderas till 8-10 mg per kroppkilo och dag.

Första sidan