Glutamin

glutamin65% av aminosyrorna i kroppen råkar bestå av glutamin, men man bör ha i åtanke att det är en “icke-väsentliga” aminosyra, vilket innebär att din kropp kommer att göra det av andra aminosyror när du har en brist.

Denna aminosyra är även känd som L-glutamin och verkar vara den mest aktiva aminosyran inblandad i väldigt många metaboliska processer. Till exempel kan glutamin omvandlas till glukos om din kropp behöver mer glukos som energikälla. Dessutom deltar det också för att upprätthålla en normal blodsockernivå och rätt pH-värde. I själva verket var glutamin erkänd som den mest förekommande fria aminosyra som finns i de mänskliga muskler. En mänsklig kropp utnyttjar denna aminosyra vid höga nivåer på snabbt delande celler, såsom leukocyter, i syfte att förse dem med en energi, dvs att skapa de bästa förutsättningarna för nukleotidbiosyntes. Med andra ord är glutamin avgörande för ett korrekt immunförsvar.

l-glutamin aminosyror

Köp den här >

L-Glutamin från Star nutrition är ett riktigt prisvärt alternativ om du ska skaffa glutamin.

Vissa människor har rapporterat hur viktig det är med glutamin som ett “måste ha” komplement för bodybuilding, men uppgifterna har aldrig varit helt bekräftade. Ända fram till för en stund sedan betraktas glutamin som en “måste-ha” produkt, men den senaste tidens rapporter visar hur de påstådda fördelarna med glutamin som ett bygga muskler kosttillskott vara signifikant överskattade.

Dina aminosyror reduceras när kroppen är under stress, vilket i sin tur begränsar muskeltillväxt. På grund av detta verkar det vettigt för vissa individer att ta glutamin i sitt dietupplägg, som ett bygga muskler tillägg.

Den största delen av glutamin lagras i musklerna och i lungorna, där det mesta även produceras. Glutamin är erkänd som en mycket viktig aminosyra som hjälper avlägsnande av överskott av ammoniak, som är en vanlig restprodukt i människokroppen.

Så, exakt vad gäller frågar du dig nu? Är glutamin ett bra bygga muskler tillägg för bodybuilders? Som så ofta ligger den verkliga sanningen någonstans däremellan. Även om det inte är alla de saker man hade tänkt på tidigare, glutamin verkligen inte erbjuder några fördelar. Till exempel skulle det kunna betraktas som ett bra komplement för bodybuilding, med tanke på att en av de mest märkbara glutaminförmåner innebär dess förmåga att återupprättar testosteronnivåer efter ett träningspass.

Källor till glutamin

Som övriga aminosyror finner du glutamin i proteinrika livsmedel såsom kött, fågel, fisk och ägg samt i grönsaker som till exempel rå persilja och spenat.

Fördelar

Aminosyran omvandlas till glutaminsyra i hjärnan, vilket är nödvändigt för cerebrala funktioner då den ökar mängden GABA som behövs för hjärnans funktion och mental aktivitet. Denna aminosyra har också visade sig vara viktigt för matsmältningen och hjälper till att “avgifta” kroppen från ammoniak, speciellt viktig för att avlägsna ammoniak från hjärnan. Den vätska som produceras av prostatakörteln innehåller också mängder av glutamin, och kan därför spela en stor roll i den normala funktionen av prostatan.

Bristsymptom av glutamin

Brist på detta näringsämne är sällsynt eftersom det är en icke essentiell aminosyra och tillverkas av sig själv. Men brister kan utvecklas under perioder av fasta, svält eller en strikt diet. Tränar du hårt kan det också vara idé att köpa ett glutamintillskott.

Symtom på högt intag

Höga doser kan orsaka huvudvärk och neurologiska problem.

Övrigt bra att veta

Se till att du använder kallt eller rumstempererat vatten när du ska ta ditt glutamintillskott. Varmt vatten gör att aminosyran bryts ner och därmed blir effekten mindre. Se även till att du dricker det direkt när du gör det. Aminosyran är så ren att den degraderar väldigt snabbt så se till att transportera den fortast möjligt till magen för vidare distribution till dina muskler.