Cystein

cys1Cystein är en icke-essentiell aminosyra och en svavelhaltig sådan som förekommer naturligt i livsmedel och kan även tillverkas av kroppen från aminosyran metionin. Den tillverkas genom metionin som omvandlas till S-adenosylmetionin (SAM) som därefter omvandlas till homocystein. Homocystein reagerar sedan med serin för att bilda cystein. Cystein finns även i kroppen och i livsmedel som cystin. Dessa två aminosyror kan omvandlas till varandra vid behov.

Källor till cystein

Mat med högt innehåll av den här aminosyran inkluderar yoghurt ,äggula ,paprika, vitlök, lök, broccoli, brysselkål, havre och vetegroddar.

Fördelar

Främjandar antioxidant aktivitet i kroppen. Som en viktig beståndsdel av glutation har cystein många viktiga fysiologiska funktioner. Glutation som bildas från cystein, glutaminsyra och glycin finns i alla humana vävnader. De högsta koncentrationerna finns dock i levern och ögon. Glutation är en potent antioxidant som bl.a skyddar fettvävnad från de skadliga effekterna av fria radikaler, som kan uppstå vid åderförkalkning och cancer. Cystein används också på akuten för att behandla överdoser av Alvedon/ipren som är kända att kunna ge leverskador. Den skyddar både lever och hjärna mot gifter från alkohol och cigarettbruk. Aminosyran sägs också vara effektiv för att behandla baksmälla.

Brist

Inga viktiga bristsymptom är kända.

Symtom vid högt intag

Personer som lider av diabetes bör vara försiktiga när man tar detta tillskott, eftersom det skulle kunna inaktivera insulinet. Personer med aids/hiv kan dra nytta av cystein i rätt mängder då det har redovisats väldigt låga nivår hos kropp med denna sjukdom.