Asparagin

För närvarande är Asparagin en av de tjugo vanligaste aminosyrorna på vår planet, en av de viktigaste och mest förekommande element som hjälper till att transportera kväve. Dessutom är denna aminosyra nödvändig för den mänskliga kroppens celler för proteinproduktion. Det kan produceras i levern och är erkänt över hela världen för sin förmåga att bidra till att öka motståndskraften mot utmattning, vilket förbättrar atletisk uthållighet.

Denna aminosyra är faktiskt en viktig del av proteiner involverade i signalering, neuronal utveckling och överföring mellan nervändarna. Det är också nödvändigt för transformation av aminosyra från en form till en annan. Dessutom är asparagin känd för sin nyckelroll i biosyntesen av glykoproteiner, liksom i syntesen av många andra proteiner.

Källor till asparagin

De vanligaste typiska  källorna av denna aminosyra inkluderar nötkött, kyckling, mejeriprodukter, skaldjur och ägg. För vegetarianer kan de konsumera sparris, soja, och fullkornsprodukter att få mer av den här aminosyran.

Fördelar

Det behövs för uthållighet, hjärna och nervsystemet samt hjälper levern att ta bort ammoniak och andra gifter från blodet.

Brist på asparagin

Brist på den här aminosyran kan orsaka trötthet och depression. Asparaginbrist minskar cellernas energi och kan troligen vara en faktor vid kronisk trötthet.