Arginin

Gillar du att få ett extremt pump när du är på gymmet? Då ska du använda arginin som är en huvudingrediens i väldigt många PWO produkter (pre-workout). Många älskar känslan av att vara riktigt pumpade och det är just det arginin hjälper dig med genom att blodet flyter lättare i kroppen.

Vad är då muskelpump? Jo det är något som de flesta som tränar på gym efterfrågar i varje pass. Har du någon gång varit riktigt uppsvälld efter att ha lyft riktigt tunga vikter? Då har du haft ett bra pump vilket alltså arginin kommer hjälpa dig att uppnå.

Söker ni ett kraftig och ihållande pump? Då är detta produkten att slå till på. En personlig favorit!

Köp produkten här >

Om ni föredrar att bland egna PWO så är arginin i pulverform att föredra. 500 gram för 289 kronor är ett bra pris.

Köp produkten här >

Ännu en produkt som vi rekommenderar om du inte vill ha någon av de först två. 120 kapslar från Olimp

Köp produkten här >

Detta är en essentiell aminosyra och en föregångare till kväveoxid, som hjälper kroppen att hålla blodkärlen vidgade som bl.a gör att hjärtat får nog med syre. Forskare har börjat använda detta tillskott vid behandling av personer med kärlkramp och hjärtsvikt.arginin När vi åldras så tenderar våra celler att producera mindre kväveoxid, när det inte finns tillräckligt med kväveoxid sammandras blodkärlen och blir mindre flexibla, vilket i sin tur kan bidra till högt blodtryck och inflammation i blodkärl – dvs hjärt-kärlsjukdomar. Det blir som en ond cirkel som börjar med ökat blodtryck. [iframe-popup id=”6″]

Källor till Arginin

Arginin finns i mejeriprodukter, kött, fågel och fisk. Nötter och choklad innehåller också en betydande mängder arginin.

Föredelar med arginin

  • Denna aminosyra har flera roller i kroppen som att hjälpa vid sårläkning, hjälpa ta bort överflödig ammoniak från kroppen, stimulera immunförsvaret samt att främja utsöndringen av flera hormoner, däribland glukagon, insulin och tillväxt hormon.
  • Svåra brännskador, infektioner och skador kan minska kroppens tillgång på arginin. Aminosyran används på sjukhus för att påskynda återhämtning efter en svår sjukdom. Arginin kan också användas för att förebygga förkylningar, astma och njursvikt.
  • Den hjälper också till med proteinsyntesen, vilket i sin tur leder till ökat reparation av celler. Därför kan arginin hjälpa personer med otillräckliga antal av vissa celler. Till exempel har studier funnit att män med låga spermieantal upplevt en ökning av spermier när de kompletterat med arginin.
  • Vissa tecken tyder också på att arginin kan hjälpa till att reglera kolesterolnivåerna. Det gör blodet tunt genom att minska tromocytaggregationen.
  • Kväveoxid som är en prekursor av arginin spelar också en roll i hjärnan och nervsystemet. Arginin fungerar som en kemisk budbärare som är viktiga för ett bra minne och en bra inlärning.
[_checklist]

Vem behöver arginin?

Personer med högt blodtryck kan behöva arginin. Högre intag kan även hjälpa personer med erektionsproblem. Högre intag kan behövas under tider av ovanlig stress inklusive infektioner, brännskador och övriga skador.

Symtom på högre intag

När du tar arginin upp till måttliga doser på ca 2 till 3 gram per dag så verkar aminosyran vara fri från biverkningar, däremot kan mindre matsmältningsproblem inträffa. Högre intag av arginin kan öka din magsyra genom att stimulera produktionen av gastrin, ett hormon som ökar magsyran. Detta kan skada personer med halsbränna, magsår eller den som redan tar läkemedel för magen.

Det har och funnits studier som visat att allt för höga doser arginin kan leda till cancertillväxt i kroppen.

Arginin rekommenderas inte för

no argininArginin kan förändra kaliumnivåerna, särskilt hos personer med leversjukdom. Personer med njursjukdom och de som tar ACE-hämmare bör inte använda extra arginin såvida de inte är under medicinsk övervakning. Det är inte heller säkert att ta högre doser arginin om du är barn, gravid eller ammar.

Dagsbehovet

Som alltid är dagsbehovet lite individuellt med den rekommenderande dosen ligger på 2 till 3 gram per dag. I klinisk provningar brukar det användas 5 till 15 gram för hjärtsvikt.

Då vissa människor med allvarliga infektioner, brännskodor eller andra trauman bör få i sig extra tilskott av arginin så är det bäst om en läkare avgör vad som är lämpliga mängder.

Arnold syn på pump

Att Arnold Schwarzenegger gillar pump är väl knappast någon hemlighet? Så här säger han om pump som arginin kommer hjälp dig få.

[quote]”Not many people understand what a pump is. It must be experienced to be understood. It is the greatest feeling that I get. I search for this pump because it means that my muscles will grow when I get it.”[/quote]

Vill du känna ett riktigt bra pump i dina gympass ska du köpa arginin! Ett av mina absoluta favorit kosttillskott, blir även arginin en favorit hos dig?

knapp-kop

 

Information på denna sida är för utbildningsändamål och vi rekommenderar att du alltid  tar kontakt med läkare innan du intar en högre dos av argnin

Första sidan