Aminosyra struktur

vad är aminosyror

Varje aminosyra har minst en amin och en syrafunktionell grupp som namnet antyder. De olika egenskaper bero på variationer i strukturerna för olika R-grupper. R-gruppen är ofta kallad aminosyrasidokedja. Aminosyror har speciella namn, emellertid en förkortning på tre bokstäver för det namn som används för det mesta. En andra förkortning, en bokstav, som används i långa proteinstrukturer.

 

amino_xHar du aldrig köpt aminosyror förut är Amino X från BSN en mycket bra produkt att börja med. Kombinerar en fantastisk sammansättning 6 aminosyror med betoning på muskelbyggande leucin, valin och isoleucin (även kallade BCAA). Amino X är ett komplex av aminsyror som fått mängder med hyllningar, inte minst för den utsökta smaken! Vi vill påstå att det är det absolut godaste kosttillskottet som finns.

Har du inte använt aminosyror förut kommer du uppskatta den här produkten. Du kommer känna hur bra du återhämtar och på så sätt kan bygga din kropp på ett bättre sätt.

Köp den här

 

Essentiella (nödvändiga)

AMINODen mänskliga kroppen kan producera 11 av aminosyrorna av sig själv (icke-essentiella aminosyror), men de övriga 9 nödvändiga (essentiella) måste komma från mat eller ett kosttillskott. Aminosyror finns i livsmedel och genom en varierad kost får du i dig vissa aminosyror men det är svårt för en människa att konsumera alla de nödvändiga näringsämnen den behöver för att fungera till fullo. Det är där kosttillskott av aminosyror kommer in i bilden och varför dessa har blivit extremt populära. Du kan behöva komplettera med ett kosttillskott för att få det alla de näringsämnen som din kropp behöver.

Vissa människor kräver mer av ett visst näringsämne utöver den rekommenderade dagliga dosen. Som ett exempel kan vissa kvinnor kan behöva mer järn, mer kalcium eller ett hormonbalanserande tillägg. Män kan behöva något för prostata, hälsa, hjärthälsa, och kanske en testosteronbooster. Det finns en rekommenderad daglig mängd näringsämnen och vitaminer som varje människa bör få i sig på en daglig basis. Det är viktigt att komma ihåg att detta är för de flesta människor, men inte för alla. Det är en bra utgångspunkt, men långt från all inclusive.

Vem behöver extra aminosyror

Bodybuilders och de som tränar hårt kommer att behöva öka sina intag av aminosyra, och tar då smidigast hjälp av ett kosttillskott. Deras kroppar behöver mer hjälp i processen att bygga muskler. De flesta bodybuilders som tränar hårt har insett behovet av dessa extra aminosyror och då främst grenade aminosyror (BCAA). Det är svårt att komplettera kosten med all näring en människa behöver, äter du fel (ohälsosamt) kan det leda till att du går upp i vikt. Ett tillskott av aminosyra är ett bra alternativ istället för att äta större mängder av kött och ägg, vilket kan vara ohälsosamt för ditt hjärta och kolesterolvärden.

Det kan också vara ett effektivt sätt att lägga till aminosyror då du är i riskzonen för andra hälsofrågor. Kosttillskott kan alltid diskuteras med din läkare. Se till att du läkare förstår varför du tar kosttillskott och att du vet värdet av dem. Din läkare ska kunna ge idéer om hur man kan stapla tillskott för din optimala hälsa. Du bör ifrågasätta om en läkare endast vill förskriva läkemedel till dig när du är sjuk eller skadad. Din läkare bör förstå vad kroppen behöver och hur man dels kan få det naturligt.

Vad gör en aminosyra?

Aminosyror är organiska föreningar som kombineras för att bilda proteiner. Aminosyror och proteiner är byggstenar i livet. När proteiner bryts ner är aminosyror kvar. Den mänskliga kroppen behöver ett antal aminosyror till att:

• Bryta ner mat
• Växa
• Reparera kroppsvävnad
• Utföra många andra kroppsfunktioner

Aminosyror har klassificerats i tre grupper:
• Viktiga aminosyror
• icke-essentiella aminosyror
• Villkorliga aminosyror

Essentiella aminosyror
• De viktiga aminosyrorna kan inte tillverkas av sig själv i kroppen. Som ett resultat måste de komma från mat.
• De nio essentiella aminosyrorna är: histidin, isoleucin, leucin, lysin, metionin, fenylalanin, treonin, tryptofan och valin.

Icke-essentiella aminosyror
• “icke-essentiella” betyder att våra kroppar producerar en aminosyra, även om vi inte får dessa från maten vi äter.
• De innefattar: alanin, asparagin, asparaginsyra och glutaminsyra.

Villkorliga aminosyror
• Villkorliga aminosyror är oftast inte nödvändigt, utom i tider av sjukdom och stress (eller extremt hård träning).
• De inkluderar: arginin, cystein, glutamin, tyrosin, glycin, ornitin, prolin och serin.

Sammansättningen av en aminosyra

Aminosyror är som sagt de grundläggande strukturella enheter av proteiner. De är uppbyggda lite olika. Vi ska inte gå in i detalj men i alla fall grundläggande så du får en djupare förståelse hur en aminosyra spelar in i kroppen.

En alfa-aminosyra består av en aminogrupp, en karboxylgrupp, en väteatom och en särskiljande R-grupp bunden till en kolatom, som kallas alfa-kolet, eftersom det ligger i anslutning till karboxyl (sur)-gruppen. En R-grupp hänvisas till som en sidokedja.

Aminosyror delas in i följande grupper. Klicka på namnet för förklaring.

Alifatiska aminosyror – Glycin, alanin, valin, leucin och isoleucinAMINO

En cyklisk aminosyra – Prolin (själv)

AAs med hydroxyl eller svavelinnehållande sidokedjor  Serin, cystein, treonin, metionin

Aromatiska aminosyror – fenylalanin, tyrosin, tryptofan och histidin

Basiska aminosyror – Histodin, lysin och arginin

Sura aminosyror och deras amider – Asparagin (+syra), glutamin, (+syra) 

Första sidan