Glycin

gly1Den här aminosyran har den enklaste strukturen bland alla aminosyror men är ändå en av de mest mångsidiga. Det är en icke-essentiell aminosyra som alltså tillverkas av kroppen utan andra aminosyror, i glycins fall är dessa serin och treonin. Den är en riktigt sötsak som först isolerandes från gelatin i början på 1800-talet.

Källor till glycin

Proteinrika livsmedel som fisk, kött, bönor och mejeriprodukter.

Fördelar

Hjälper kroppen att hjälpa levern att avgifta sig, hjälper även till i syntesen av gallsyror. Glycin har även visat sig användbar för att bisto absorptionen av kalcium i kroppen. Den används för att behandla hypoglykemi. Har också visat sig vara viktig för prostatan.

Bristsymptom

Få människor lider brist av denna aminosyra.

Symtom på högt intag

Ingen tydlig giftighet har framkommit från glycinstudier, men personer med njur eller leversjukdom bör inte konsumera höga intag av aminosyror utan att rådfråga en medicinsk läkare

När det behövs mer

I en studie där män fick extra glycin under en tidsperiod minskade symtom på prostataförstoring